Vijf tips om je persbericht bij de juiste mensen te krijgen

Op de juiste manier gebruikt, is het persbericht nog altijd een heel efficiënt middel om informatie bij journalisten te krijgen. Minstens even belangrijk als het opstellen ervan, is ervoor te zorgen dat het ook bij de juiste journalisten terechtkomt. Dat geldt bij uitbreiding ook voor interviewvoorstellen (“pitches”). Wat baat het om een heldere en overtuigende tekst op te stellen, als je die daarna naar het algemene e-mailadres van een krant opstuurt?

Hieronder enkele tips voor een goede verzending van persberichten en interviewvoorstellen aan journalisten:
 

  1. Stuur je berichten niet naar alle publicaties die daarin geïnteresseerd kunnen zijn, ook al ken je die publicaties eigenlijk niet. Zorg ervoor dat je de media aan wie je berichten stuurt onlangs nog eens gelezen, bekeken of beluisterd hebt. Weet tot welke doelgroep ze zich richten. Een journalist van een medium dat niets met je persbericht of interviewvoorstel kan doen, zal zich – terecht – afvragen: “Heb je eigenlijk al eens de moeite genomen om te kijken wat wij zoal schrijven of uitzenden?” Weten wie je voor je hebt, is een kwestie van respect. Je vraagt van die persoon om een deel van zijn of haar tijd aan jou te besteden.
  2.  

  3. Stuur niet al je persberichten naar een vaste perslijst. Bij deze is luiheid verboden. Want voor elk persbericht of interviewvoorstel moet je bepalen welke gedrukte, online en eventueel audiovisuele media – en welke van de journalisten die ervoor werken – je boodschap relevant kunnen vinden. Vergeet niet dat journalisten vaak gespecialiseerd zijn. Op de economieredactie van een krant zit er bijvoorbeeld een redacteur die de banksector volgt, een andere die verslag uitbrengt over de energiebranche en de haven, iemand anders die de grote West-Vlaamse textielbedrijven volgt, enzovoort. Je kunt in je verzendlijst wel een aantal journalisten hebben die elk persbericht van je mogen ontvangen, omdat ze jouw bedrijf volgen, maar voor het overige maak je best een aparte verzendlijst voor elk persbericht.
  4.  

  5. Stuur je persberichten niet altijd naar algemene media of nieuwsagentschappen zoals Belga. Algemene media – zoals de grote kranten en de zenders van de openbare omroep – en nieuwsagentschappen brengen nieuws dat het brede publiek kan interesseren. Als je een nichebedrijf bent en iets aankondigt waar het brede publiek – letterlijk – geen boodschap aan heeft, dan ben je bij hen aan het verkeerde adres. Wat voor zin heeft het om hen persberichten voor te leggen waarvan je weet dat ze er toch niets mee kunnen doen? Wanneer je wél iets aan te kondigen hebt dat voor hen nuttige informatie kan vormen, dan heb je het misschien al verkorven omdat ze al gewend zijn om jouw berichten ongelezen te verwijderen.
  6.  

  7. Stuur geen persberichten naar hoofdredacteurs van kranten, radio en televisie. Op een redactie heeft iedereen zijn of haar taak, en die van de hoofdredacteur is – kort samengevat – ervoor te zorgen dat de redactie goed draait. Waar het medium die dag over zal berichten, daar beslist doorgaans iemand anders over. Zorg dus dat je voor elk medium weet tot wie je je moet richten. Is het een redactiechef, de gespecialiseerde journalist, een eindredacteur? Hebben ze liever dat je het naar een algemeen of specifiek redactieadres stuurt?Bij vakbladen moet je wel vaak bij de hoofdredacteur zijn. Plus: als algemene regel is het niet verstandig om een persbericht of interviewvoorstel naar veel e-mailadressen binnen eenzelfde medium te sturen.
  8.  

  9. Stuur je persberichten niet altijd naar één vaste contactpersoon bij elke redactie. De journalist die destijds je persbericht over je nieuwe CEO heeft opgepikt, zal niet noodzakelijk voor dat medium over je nieuw product, een belangrijk contract, de financiële resultaten van je firma, een eventuele overname of zo schrijven. Bovendien is er op redacties nogal wat verloop. Journalisten veranderen van werkgever, afdeling of gaan andere onderwerpen volgen. Hou je daar geen rekening mee, dan ben je soms maandenlang je persberichten naar een journaliste van bijvoorbeeld Het Laatste Nieuws aan het sturen… die ondertussen op de redactie van Roularta werkt. Ga er niet van uit dat je altijd een melding zult krijgen dat de journalist niets meer met je berichten kan doen en naar wie je je persberichten voortaan wel kunt sturen.