Nachtenlang zitten doorwerken aan je product, eindeloze meetings met mogelijke investeerders, de administratie van een eigen zaak, je eerste medewerkers aanwerven: in een start-up weet je altijd wel wat gedaan. Ervoor zorgen dat de buitenwereld op de hoogte is van wat je aan het uitspoken bent? Pffft, hebben we daar tijd voor? Communiceren met de media, dat doe je later wel. Begin er toch maar mee en wel hierom:
1. Er is sowieso aandacht, zelfs wat sympathie
Start-ups leveren bijna altijd boeiende verhalen op. De werkelijkheid mag dan totaal anders zijn, het begrip roept bij iedereen meteen het romantische beeld op van jongelui die iets wereldschokkends ineen zitten te knutselen in de garage van hun ouders. Elke start-up heeft het potentieel van het nieuwe Apple te worden. Start-ups kennen een woeliger ontwikkeling dan traditionele bedrijven: meer glorie, maar ook meer drama. Mensen houden daarvan, dus profiteer ervan. Meer nog: veel start-ups hebben het imago van de underdog, de arme David die het tegen een of andere Goliath moet opnemen. Daar houden de mensen nog méér van.
2. Het begin van een lange relatie
Journalisten laten een goed verhaal nooit los. De man of vrouw die net een leuke, sappige reportage – vol drama en romantiek, natuurlijk – over je wedervaren heeft geschreven, zal je niet snel vergeten. Die houdt je in de gaten. Zodra er nog eens iets noemenswaardig gebeurt, is de kans groot dat ze weer aan je deur staan. Op den duur kennen ze je persoonlijk. Journalisten horen zo objectief mogelijk te zijn, maar ook zij kunnen sympathie voor iemand opvatten – of zelfs bewondering koesteren. Als je ze nu helpt om een verhaal te schrijven waar ze zelf veel voldoening uit halen, kan dat het begin zijn van een lange en vruchtbare relatie.
3. Je begint vanop een blanke lei
Elk individu en elk bedrijf heeft een imago – het ene uiteraard al wat meer uitgesproken dan het andere. Een slecht imago kan een hindernis vormen om je doel te bereiken (alleen al omdat niemand dan voor jou wil komen werken, bijvoorbeeld). Met een goed imago doe je deuren opengaan, trek je talentvolle mensen aan, overtuig je klanten gemakkelijker om je product te kopen, enzovoort. Het leuke aan een start-up is dat je als een nobele onbekende aan de startmeet verschijnt. Je bent nog een onbeschreven blad. Het betekent dat je zelf voor een groot deel je imago kunt bepalen – nog voor de buitenwereld zich een beeld van je heeft kunnen vormen, nog voor er over jou wordt gepraat op social media, nog voor de pers je een label heeft opgekleefd. Maak gebruik van dat voorrecht voor het te laat is.
4. Zie het als een leerschool
Hoe groter je bedrijf wordt, hoe belangrijker goede coverage in de pers wordt. Als je pas voor het eerst rechtover een journalist zit wanneer er iets op het spel staat, dan zit je daar gegarandeerd niet op je gemak. Zeker als je eerste confrontatie met de pers er gekomen is omdat er iets grondig misgegaan is in je organisatie. Zorg dus dat je al een paar interviews achter de rug hebt vóór het zover is. Geen betere leerschool dan de praktijk, nietwaar? Plus: als kleine garnaal kun je je het nog permitteren om met mate te blunderen (zie wat ik hierboven schreef over sympathiek overkomen). Daar leer je toevallig nog het meest van.
5. Je hebt nog geen geld voor andere kanalen
Content delen via sociale media, online adverteren en de pers: het zijn betaalbare kanalen die je je momenteel wel kunt permitteren om de wereld te laten weten waar je zoal mee bezig bent. Dat is niet erg, want het zijn ook de leukste.