Is een persconferentie nog altijd “de ideale manier om veel journalisten in één keer op de hoogte te brengen van je nieuws”, zoals zo vaak wordt gezegd? Is het nog altijd een goed idee dat – als de pers er dan toch is, nietwaar? – de CEO of marketingmanager zijn boodschap kwijt kan tijdens een korte babbel? Zijn journalisten nog altijd te lokken met een dik persdossier, een copieuze lunch en een goodiebag?
Meestal moeten we het enthousiasme van onze klanten voor een persconferentie wat afremmen. Met een persconferentie kun je inderdaad nog altijd een groot aantal journalisten in één keer bereiken. Toch vinden ze minder en minder plaats en wordt het steeds moeilijker om journalisten de verplaatsing te laten maken. Begrijpelijk als je denkt aan de steeds toenemende tijds- en prestatiedruk die journalisten ondervinden.
Om te beslissen of het echt zin heeft om een persconferentie te organiseren, bekijken we vijf aspecten:
- de bekendheid van de klant
- het belang van de aankondiging, het nieuwe product of dienst
- een Belgische invalshoek?
- wie je precies wil bereiken
- het nut van de verplaatsing
De bekendheid van de klant
Er zijn merken, organisaties, evenementen of zelfs personen – denk maar aan Microsoft, Chanel, Ferrari, de Tour de France, de Rode Duivels of Marc Coucke, bijvoorbeeld – die enorm veel mensen aanspreken. Zij zijn zeker van een grote opkomst voor hun persconferenties. Ook nichespelers kunnen populair zijn bij de pers, vooral als ze een beetje uniek zijn. Zo hebben we een klant die satellieten en satellietonderdelen bouwt, en een klant die windmolens op zee of biomassa-elektriciteitscentrales in het midden van Parijs bouwt. Stuk voor stuk unieke, niet-alledaagse producten en projecten die op meer dan gewone belangstelling kunnen rekenen.
Het belang van de aankondiging
Een miljardenovername of grote herstructurering zal meer in het nieuws komen dan de opening van een nieuw filiaal of de aanstelling van een nieuwe directeur (tenzij je de nieuwe operadirecteur wordt, of zo). Een nieuw, innovatief product zal op meer aandacht kunnen rekenen dan een nieuwe versie van een reeds bestaand product. In het algemeen geldt: hoe groter de impact van het nieuwe product of de nieuwe dienst op de maatschappij, hoe groter de media-aandacht.
Belgische invalshoek
Nieuws waar een Belgisch kantje aan is, kan altijd op meer sympathie en belangstelling rekenen dan aankondigingen van buitenlands bedrijven. Ook al gaat het dan vaak over minder groot nieuws – maar weinig Belgische bedrijven sluiten miljardendeals af of introduceren innovaties die de wereld kunnen veranderen.
Werk je voor een multinational, dan loont het vaak de moeite om eens op zoek te gaan naar het lokale aspect van een aankondiging. Waren er Belgen betrokken bij de ontwikkeling? Heeft het impact op de lokale tewerkstelling? Kan het nieuws worden aangevuld met een lokaal onderzoek dat verband houdt met de aankondiging?
Wie wil je echt bereiken?
Als bedrijf wil je graag de mensen bereiken die een beroep zullen doen op jou en je producten of diensten. In veel gevallen volstaat het om dan de gespecialiseerde media op te trommelen, of enkele andere journalisten waarvan je weet dat die invloed hebben op die mensen. Dan is een grootschalige persconferentie niet zinvol. Hou het in dat geval beter op een kleinschalig, persoonlijk event of organiseer persoonlijke afspraken met iemand die de journalist te woord kan staan. Inhoud, diepgang en maatwerk hebben dan voorrang op omvang en algemene inhoud.
Het nut van de verplaatsing
Een van de grootste frustraties van journalisten is dat ze zich een hele voormiddag hebben vrijgemaakt om naar een persconferentie te gaan en achteraf vast te stellen dat een persbericht eigenlijk had volstaan om het nieuws te delen. Een persconferentie moet een meerwaarde hebben. Dat kan bijvoorbeeld een demo van een nieuw product zijn, die je alleen daar en op dat moment kunt geven. Of een expert of andere VIP die maar enkele uren in het land is en dus geen tijd heeft om individuele interviews te geven (maar wel een interessant verhaal te vertellen heeft, natuurlijk). Kortom: de journalist die naar je persconferentie komt, moet in staat zijn om een ander en beter verhaal te brengen dan degene die beslist op zijn bureau te blijven en het persbericht af te wachten.