“Jij zit veel op Twitter, hé? Geef eens wat tips.” Begin daar maar aan. Is dat voor mensen met andere beroepen en bezigheden ook zo? “Jij bent een schrijnwerker, hé? Geef eens wat tips.”
Maar moedig als we zijn, hier volgen er tien. Sommige van deze tips dienen om aan meer volgers te geraken, andere om aan meer retweets te geraken, en dan zijn er ook nog om meer interessante of toffe twitteraars te ontdekken. Want onthoud: zoveel mogelijk volgers zien te halen mag geen doel op zich zijn. Maar hoe meer volgers (en retweets), hoe groter je impact – en dat wil je natuurlijk wel.
1. Luister niet naar Twitter
Bij het aanmaken van je account raad ik aan om de suggestie van Twitter om al meteen een dertigtal gesuggereerde twitteraars te volgen, straal te negeren. Klik die maar allemaal weg. Post eerst zelf enkele tweets en begin dan pas anderen te volgen. Als je iemand begint te volgen, krijgt die persoon doorgaans namelijk een mailtje met een link naar jouw account en de meeste mensen gaan dan wel eens kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Als je mensen begint te volgen vóór je zelf al hebt getweet, kunnen ze niet oordelen of jij interessant bent of niet. Een gemiste kans om een volger te winnen, dus.
2. Verzorg je bio
Om dezelfde reden: als de twitteraar die je begint te volgen naar jouw profiel doorklikt en daar geen of bitter weinig info over jou terugvindt, dan is de kans klein dat hij of zij je begint te volgen. Vul zeker een locatie in (land of stad), en plaats bij voorkeur een link naar je website of naar je Linkedin-profiel bijvoorbeeld. Gebruik ook een mooie profielfoto. Niemand volgt eitjes.
3. Speel in op populaire hashtags
Normaal gezien krijg je alleen de tweets te zien van de mensen die je volgt, maar af en toe (en naar mijn gevoel steeds vaker) klikt men al eens op een populaire hashtag om te zien wie daarover wat te zeggen heeft. Vooral bij populaire tv-programma’s is dat het geval. Als je ook tweets plaatst met zo’n hashtag, worden je tweets dus ook gelezen door een nieuw publiek. Probeer wel iets zinnigs toe te voegen aan de conversatie.
4. Tweet als iedereen wakker is
Ben je net als ik een rasechte nachtuil? Verspil dan je tijd en inspiratie niet door midden in de nacht of bij het krieken du jour je wijsheid op Twitter te gooien. Die tweets zijn meestal al lang weggeduwd door andere tweets zodra je volgers wakker worden, en worden dus waarschijnlijk niet gelezen. Tweet dus wanneer de meeste mensen actief zijn op Twitter, bijvoorbeeld rond de middag of in de vroege avond.
5. Verzendtijd instellen
Heb je midden in de nacht toch inspiratie voor een geniale tweet, maar wil je niet dat die onopgemerkt blijft? Wil je zeker iets tweeten op een gunstig moment, maar zit je een hele dag in meetings of je moet naar het buitenland? Geen nood: met de meeste Twitter-tools (zoals Tweetdeck of Hootsuite, om de populairste maar te noemen) kun je tweets voorprogrammeren via de Schedule-functie.
6. Luister wel naar Twitter
In de instellingen van Twitter kun je aangeven wanneer en waarvoor je mailtjes wilt krijgen. Zet de meeste opties gerust af, maar laat zeker “Suggesties op basis van wie ik nu volg” staan. Hoe meer je Twitter gebruikt, hoe beter die functie wordt. Als je een journalist van De Tijd begint te volgen, krijg je ’s anderendaags geheid een mailtje met de accounts van een drietal andere journalisten van die krant in de bus.
7. Gebruik lijsten
Twitter-lijsten zijn op zich al handig – bijvoorbeeld om eens na te luizen wat de Belgische journalisten op Twitter over actuele topics te zeggen hebben – maar het doet de mensen die je volgt ook vaak “terugvolgen”. Als je mensen toevoegt aan een lijst, dan krijgen ze ook daar waarschijnlijk een melding van Twitter voor. Dat is weer een gelegenheid om jouw account onder de aandacht te brengen. Bovendien geef je ze op die manier vaak ook een compliment (tenzij je ze in de lijst “Dikke vette losers die constant onzin op Twitter zetten” hebt gestopt, natuurlijk). En dat wordt geregeld beloond met een extra volger.
8. Gebruik beelden
Zoals elke vorm van communicatie zorgen visuele elementen ook op Twitter voor een grotere impact. Tweets met foto’s vallen meer op en worden meer geretweet.
9. Vermijd automatisch cross-posten
Met de meeste tools is het tegenwoordig een makkie om één bericht tegelijk via verschillende accounts en zelfs op verschillende platformen te posten. Doe dat niet, tenzij je online connecties wil irriteren. Als ik bijvoorbeeld jouw persoonlijke account en die van je werk volg, en als we bijvoorbeeld ook op andere netwerken verbonden zijn (zoals Facebook of LinkedIn), dan krijg ik drie, vier, misschien vijf keer dezelfde boodschap te lezen. Dan moet je toch al iets onwaarschijnlijk interessants te vertellen hebben om me niet te ergeren. Bovendien bevatten tweets vaak een accountnaam (zoals @checktwice_be, bijvoorbeeld) of een hashtag. Als je die automatisch ook op Facebook post, dan slaat dat doorgaans nergens op. De voornaamste boodschap die je daarmee uitzendt is dat je een luie donder bent.
10. Organiseer een twunch
Op een twunch ontmoet je altijd drie soorten mensen: Twitteraars die je al lang kent (maar misschien veel te zelden ziet), Twitteraars die je eindelijk voor het eerst in het echt ziet, en Twitteraars die je nog niet kende, maar aangezien ze connecties zijn van mensen die je wél kent, zijn dat vaak interessante ontmoetingen.
Wil je deze tips eens doornemen, dan klik je hier maar eens om de slides te downloaden. Als je zelf nog tips hebt die je zeker wilt delen: stuur maar door!