Neen, een minister helpt niet echt

Neen, een minister helpt niet echt

Een van onze klanten kwam er onlangs weer mee op de proppen: een quote van een hooggeplaatste politicus in een persbericht, zou dat niet helpen om meer coverage te krijgen? Een variant op dit voorstel krijgen we ook geregeld: er komt een minister spreken op ons evenement, dat zal toch een pak extra journalisten lokken, niet?

In beide gevallen zit er voor ons niets anders op dan het enthousiasme flink te temperen. De eenvoudige waarheid is: journalisten zitten daar in de meeste gevallen niet op te wachten. In tegenstelling tot ons, gewone stervelingen, komen journalisten namelijk wel vrij vaak met zulke politici in contact. Bovendien zijn onze politici doorgaans heel bereikbaar. In sommige gevallen kun je zelfs stellen dat ze staan te springen om in de media te komen. Vanuit het perspectief van de journalist voeg je dus niet veel toe aan het nieuws.

Verband met de actualiteit

Nu en dan kan een quote of de aanwezigheid van een minister uw nieuws echt kracht bij zetten. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw aankondiging verband houdt met een heel actueel onderwerp – liefst een waarvan de pers een reactie van de minister in kwestie verwacht, maar nog niet heeft gekregen. Dan moet je wel alert genoeg zijn op zo’n hot topic te reageren en alles tijdig te synchroniseren met de communicatiedienst van de minister in kwestie.

Er is een andere mogelijkheid waarop de aanwezigheid van een minister voor meer pers zal zorgen (maar ze is nutteloos). Dat is wanneer de gezagsdrager die u hebt uitgenodigd op een of andere manier in opspraak is gekomen, en hij of zijn daar nog niet of nauwelijks op heeft gereageerd. Helaas zullen de journalisten het dan over een ander onderwerp willen hebben dan wat u in gedachten had. Te vermijden, dus.