Moet dat echt, een foto bij een persbericht?

Moet dat echt, een foto bij een persbericht?

Welke informatie krijg je momenteel te weinig? Deze vraag stelden we aan meer dan tweeduizend Belgische journalisten voor een grootschalig onderzoek naar wat pers zoal verwacht van PR-bureaus. Als je denkt dat snoepreisjes, congressen in het buitenland of gadgets met voorsprong op één prijkt, dan heb je het grondig fout.

Bijna de helft van de journalisten mist simpelweg goed beeldmateriaal om bij hun artikels te plaatsen. Ook toen we hen vroegen waar persberichten in de fout gaan, stond de afwezigheid van foto’s en illustratiemateriaal hoog in de lijst.

Beelden spelen soms een doorslaggevende rol

We vergeten wel eens dat niet elke publicatie een fotoredactie ter beschikking heeft. Bij online nieuwswebsites kan het zelfs een doorslaggevende reden zijn om niet over jouw bedrijfsnieuws te berichten. Geef toe, een nieuwswebsite tjokvol met stockfoto’s oogt inderdaad niet zo mooi.

Persberichten hebben al eens een minder visueel onderwerp, toch zijn er tal val mogelijkheden om een passend beeld mee te sturen:
 

  • Is er iemand van jouw bedrijf of een klant aan het woord? Stuur dan zeker een foto van deze persoon mee.
  • Zo niet, stuur dan levendige foto’s van producten of sprekende foto’s van je bedrijfsgebouw mee.
  • Heb je cijfers, grafieken of ander illustratiemateriaal? Aarzel niet ze te delen met de pers. Wat de cijfers en grafieken betreft, maak je best een korte samenvatting van een paar rijen en kolommen in een Excel, niet het hele rapport van 600 bladzijden.
  • Zorg voor beeldmateriaal van hoge kwaliteit en hoge resolutie, zeker voor papieren media.
  • Vermijd bijlages in je e-mail. Link onderaan je persbericht bijvoorbeeld naar een OneDrive waar journalisten gemakkelijk bestanden kunnen bekijken en downloaden.