Iedereen woordvoerder?

Wie precies het woord moet voeren in een bedrijf, zoals we ons elders op deze blog afvragen, is niet zo’n relevante vraag. Het antwoord is namelijk: iedereen.

Dat vinden ook de voorstanders van het concept van de ‘Conversation Company’, naar het gelijknamige boek van Steven Van Belleghem. Door de populariteit van de sociale media beschikt zowat iedereen die het juist aanpakt (en er flink wat tijd in steekt) over de mogelijkheid om een groot aantal mensen te bereiken. Daardoor kunnen in principe al je personeelsleden prima fungeren als communicatiekanalen voor je organisatie of bedrijf.

Enthousiaste ambassadeurs

Werknemers inzetten als zogenaamde ambassadeurs heeft tal van voordelen. Vaak bereiken ze mensen die je met je officiële communicatie niet meteen zult aanspreken; de vrienden van je werknemer Jan zijn misschien niet geïnteresseerd in jouw activiteiten, maar willen wel weten wat Jan ganse dagen uitspookt op zijn werk. Minder en minder mensen lezen de krant, maar brengen wel veel tijd op Facebook door. Daarnaast hebben de berichten van onze vriend Jan vaak ook een grotere impact omdat zijn publiek hem al kent en als een vriend beschouwt. Jou daarentegen kennen ze wellicht niet.

Het zal je niet verbazen dat het inzetten van werknemers als ambassadeurs ook nadelen heeft. Het gevaar bestaat bijvoorbeeld dat onze vriend Jan iets te enthousiast aan het communiceren slaat en daardoor al zaken vertelt die nog niet naar buiten mochten komen – bijvoorbeeld omdat je het nieuws als primeur aan een journalist wou geven. Anderzijds wordt er soms ook te veel gerekend op dat enthousiasme van de eigen medewerkers. Ga er niet zomaar van uit dat ze bereid zijn om nieuws over het werk ook op Facebook of Twitter te delen.

Zuinig met incentives

Als je het een beetje verstandig aanpakt, kun je echter veel bereiken. Begin bijvoorbeeld al eens met de sociale media-activiteiten van je personeel in kaart te brengen. Wie zit er allemaal op Facebook? Wie is er actief op Linkedin? Op Twitter? Wie heeft er een blog? Maak vervolgens goede afspraken over wat je werknemers wel en niet mogen delen. Gebruik eventueel een tool als SocialSeeder om de online communicatie over je bedrijf beter aan te sturen. Bescheiden incentives kunnen het enthousiasme van je werknemers aanwakkeren, maar overdrijf er niet mee.

De voornaamste reden om over je bedrijf te communiceren moet altijd zijn: dat je fier bent op je werk, op wat je doet. Boodschappen die die fierheid uitstralen kunnen wonderen doen voor de uitstraling van je bedrijf.